Välj rätt duschvägg till badrummet

Att välja rätt duschvägg kan vara en svår uppgift, speciellt med det stora utbudet av alternativ som finns tillgängliga idag. Oavsett om du förnyar ett befintligt badrum eller bygger ett helt nytt, är det viktigt att välja en duschvägg som är både funktionell och passar helheten.

I denna artikel kommer vi att vägleda dig genom några enkla steg för att underlätta valet.

Duschvägg till badrummet

Är det verkligen en duschvägg som du ska ha?

Duschvägg är en glasvägg som sitter fast i en vägg och avgränsar duschutrymme. Det blir öppet på en sida. Det är det billigaste alternativet för att forma duschzonen. 

Fast vägg kan kompletteras med en dörr och då blir det en duschhörna. Går tankarna åt det hållet finns det två alternativ:

  • duschhörna med två dörrar
  • duschhörna med fast vägg och en dörr.   

Är det trångt i badrummet kan man beställa duschdörr istället för fast duschvägg. I detta fallet kan du stänga dörren när du inte använder duschen och ha större yta i badrummet. Det finns även vikbara dörrar som passar till de minsta ytor.

Flexibla och måttanpassade duschväggar

Standard eller måttanpassad duschvägg

Det allra viktigaste för allt inredningsarbete är ett förarbete. Att ta rätt mått är det första steget. Mått och eventuell väggvinkel kommer att avgöra om det blir en duschvägg i standardmått eller måste den måttanpassas.  Ibland behöver duschväggen snedkapas. 

Standardduschväggar finns i olika storlekar och passar vanligtvis in i de flesta badrum. De är oftast billigare och lättare att montera. Om ditt badrum har ovanliga mått eller snedtak, kan en måttanpassad variant vara ett bättre alternativ. Detta kan dock bli dyrare och kräva professionell installation.

Olika glas för din duschvägg

linjeglas, tonatglas, klarglas till duschvägg

När det gäller glas för din duschvägg finns det några olika alternativ att välja mellan: klarglas, frostat, tonat eller linjeglas. Alla tillverkare ger olika namn till ungefär samma varianter som kan skapa extra förvirring. 

Klarglas är det vanligaste valet eftersom det skapar visuellt större utrymme i badrummet, har en ren och modern look. Det är också det mest prisvärda alternativet och det enklaste att rengöra.

INR har Klarglas med Timeless ytbehandling som gör att vattnet rinner av extra fort, kondens försvinner omedelbart, duschglas blir rent och lättare att hand om. Macro Design erbjuder Briljant Glas i vissa serier - extra transparent kristallklar glas på det sättet blir duschhörna i princip osynlig.

Mörktonat glas kan upplevas som lugnande och avkopplande. Den kan också passa bättre i vissa interiörer. Det heter rökglas hos Svedbergs, “Tonat” hos Macro Design och “Smoke” hos INR.

Frost och linjeglas skapar ett privat och mysigt duschutrymme. Man ser inte igenom glaset förutom en svag siluett på andra sidan. Frostat glas väljer de som önskar ren och neutral design, linjeglas påminner däremot om retrostilen. Texturerat linjeglas blir allt mer populärt och kan väljas som alternativ i Macro Design Grace och Empire duschserierna. INR kallar det för Sway och har i Edge serien.

Profil eller beslag till din duschvägg

Duschprofil till glasväggen

Duschglas kan sättas i profil, inramas eller monteras på minimalistiska beslag. Blank aluminiumprofil är klassiker i svenska  hem och passar de flesta badrum. Vill man färgsätta badrummet och matcha det mot till ex. blandare eller handdukstorken finns det profiler och beslag i mattsvart, mässing och koppar. 

Hos vissa tillverkare kan man hitta även mer sofistikerade varianter som beige Stone finish hos INR eller blyerts svart mjuk ton hos Svedbergs.

Helheten är viktigast. Vi rekommenderar att besöka Svedbergs, Macro Design och INR inspiration sidor för att se hur olika duschlösningar, möbler och kakel kan samspela. Målet är att skapa en miljö där du kommer att trivas och njuta av morgonens och kvällens ritualer. Vänd till oss för vägledning, rådgivning och offert.