Renoveringsdags? Lugn, vi hjälper dig

Funderar du på att renovera ditt gamla badrum eller ska du bygga nytt? Det är mycket att tänka på när man står inför en renovering och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Vilken hantverkare ska du anlita, vilken stil på badrummet vill du ha och framförallt vad får det nya badrummet kosta? Om du dessutom ska renovera ett mindre badrum är planering a och o för att nyttja ditt utrymme maximalt.

Att renovera badrum ska vara roligt men det är många beslut som ska tas. För att underlätta kommande renovering har vi sammanställt några saker som är bra att tänka på. Bor du i Jönköping med omnejd och vill ha hjälp med hela renoveringen kan du anlita Badhuset till detta. Läs mer här.

Planera det nya badrummet tidigt

Vare sig det gäller ett stort eller litet badrum rekommenderar vi dig att så tidigt som möjligt att försöka bestämma dig för vilken stil du vill ha i ditt nya badrum. Stressa inte utan ställ dig frågan och känn efter: Vad gillar jag? Tidlöst klassiskt, minimalistiskt med stilrena detaljer eller kanske orientaliskt med starka färger och mycket mönster och värme? Trender inom inredning kommer och går som allt annat men det viktigaste är att du tycker om det och att det passar in i resten av bostaden. Förhoppningsvis ska du ju leva med ditt badrum i många år. Se dig om i ditt hem och använd dig av de detaljer du gillar där och följ den tråden.

Att välja stil behöver inte betyda att allt måste vara special. Att gå på neutrala grundval när det gäller till exempel möbler och kakel ger större chanser till att kunna göra bra fynd. Det är ofta man kan spara pengar på detta. När du sedan väljer detaljer som blandare, handtag, krokar och tillbehör är det ett perfekt sätt att sätta stilen på ditt badrum. En snygg tvättställsblandare och en lyxig takdusch kan verkligen göra ett helt badrum. Hittar du ett underbart klinkers som kanske kostar lite mer så kan du ju välja att lägga pengarna på detta och sedan välja en enklare duschlösning så har du sparat in pengarna där istället.

Behov och funktioner på badrummet

Vad har du för förväntningar och önskemål på ditt nya badrum? Är ni många i familjen och eller är ni bara två som ska samsas? Vill du ha mycket förvaring eller är en stor duschhörna viktigast? Oavsett storlek på hushållet är det viktigt att tänka långsiktigt och göra en önskelista på dina krav när det gäller förvaring, funktioner och utrymme. Tänk på hur vardagen ser ut hemma hos dig och svara på följande frågor:

  • Hur mycket förvaring krävs för att få plats med det jag vill ha i badrummet?
  • Är jag i behov av ett badkar, dusch eller kanske både och?
  • Vill jag ha ett lite mindre tvättställ eller en kommod med extra stort handfat och förvaring? Eller ska jag kanske satsa på en större möbel med dubbla tvättställ?
  • Har ditt badrum några begränsningar?

Har du ett snedtak eller kanske ett fönster placerat just där du vill ha en duschhörna? Lugn bara lugn, det finns många smarta problemlösare på marknaden nu och produkterna utvecklas hela tiden. Låt inte planlösningen begränsa dig när du drömmer om ditt nya drömbadrum. Var inte rädd att fråga om hjälp av vår kunniga personal. Vi finns till för att hitta de bästa lösningarna för just ditt badrum. Oftast kan det vara bra att bolla idéer med både vänner och butikspersonal. Det kan lätt bli att man fastnar och inte ser möjligheterna.

Bestäm budget och tidsplan

Du kommer säkert bli överväldigad över det stora utbud som finns när det kommer till badrum. Klinkers i härliga mönster och färger, trendiga takduschar och specialdesignade badkar. Man kan lägga hur mycket pengar som helst på ett badrum och det kan bli en dyr historia om du inte sätter en gräns för hur mycket ditt nya badrum får kosta. Med medvetna val kan du få ett helt underbart badrum utan att lägga onödigt mycket pengar på det. Planera renoveringen utifrån den budget som du faktiskt har. Prata också med butikspersonalen om hur ni har tänkt och vad som är er budget. Detta hjälper oss att hitta det som passar just er.

Det finns dock faktorer som man inte kan undvika och som påverkar kostnaden för renoveringen. Detta kan bland annat vara följande:

  • Behöver du gör ett stambyte?
  • Har du asbest i ditt gamla badrum?
  • Ska du installera vatten- och eller elburen golvvärme?
  • Behöver du tvättmaskin och torktumlare i badrummet?
  • Vill du flytta väggar eller fönster?

Anlita en seriös hantverkare

Vilka hantverkare ska du anlita? Be om referenser och se till att kolla upp företaget som ska hjälpa dig med badrummet. Det är viktigt att du kontrollerar att de har certifikat för våtrum. Se även till att de använder sig av aktuella och godkända arbetsmetoder. Ett bra tips är att ta hjälp av företag som erbjuder en helhetslösning. Du får då en bättre kontinuitet i arbetet och har en och samma aktör som håller i alla trådar under projektet gång.

Glöm inte ROT-avdraget

Vid en renovering har du rätt att dra av 30 % av hantverkarens arbetskostnad. Varje år kan du göra avdrag upp till 50 000 kr per person. Det innebär att om ni är två ägare till fastigheten får ni dra av max 100 000 kr och beloppet får ej överstiga 30 % av arbetskostnaden.

Här kan du läsa mer om ROT-avdraget.