Navigera
Bastudrömmar
En bastu är en skön garanti för härlig värme året om vilket många av oss nordbor uppskattar, om inte annat så är det en mysig investering som håller år efter år. Har du bestämt dig för att investera i en bastu finns det flera frågor du behöver tänka igenom innan du börjar. Först och främst måste du välja rätt läge att placera din bastu. Förr gjorde man ofta om källaren eller ett förråd till bastu. Idag är det dock allt vanligare att låta bastun vara en del av spautrymmet, byggas i ett rum med utsikt, använda sig av glaspartier, placera bastun i det lite större badrummet eller stå ute på tomten. När du hittat det perfekta läget så står du inför valet av vilken typ av bastu du vill ha.
Vilken typ av bastu ska du välja?
Det finns en mängd olika bastutyper på marknaden idag och utbudet ökar hela tiden. De vanligaste typerna är torr-, våt-, infraröd och ångbastu. Det som skiljer bastuformerna åt är luftfuktigheten och graden av värme.
Våtbastu
Våtbastu är den bastuform som anses vara den klassiska i Skandinavien och våtbastun är antingen vedeldad eller eldriven. En vedeldad bastu är oerhört behaglig och ger skön värme men kräver en del arbete eftersom du behöver ordna med ved och elda kontinuerligt. En eldriven våtbastu är väldigt enkel att använda och sköta om. Du styr den via en panel eller ett vred på aggregatet och ställer in temperaturen därifrån. Temperaturen i en våtbastu ligger mellan 75-90°C med en luftfuktighet på cirka 20-30 %. För att öka temperaturen i bastun häller man då och då vatten på de heta stenarna i aggregatet, så kallad badkastning.
Torrbastun
Torrbastun är mycket lik våtbastun fast är varmare och torrare vilket passar dig som är en inbiten bastubadare och är förtjust i värme. I en torrbastu krävs det särskilda aggregat och du kastar varken vatten eller tillför fukt. Detta medför att temperaturen i en torrbastu går över 100°C och luftfuktigheten är ungefär 5-10 %.
Ångbastu
Ångbastu är en mildare form av bastubad där man har en temperatur mellan 45-65°C i hög luftfuktighet (40-65 %). I en ångbastu sprutas ånga i rummet från en ånggenerator som gör att luftfuktigheten blir väldigt hög. Perfekt för dig som uppskattar ett lite mjukare och mildare bastuklimat.
Infraröd bastu
Infraröd bastu är en bastutyp som bygger på ljusstrålning som omvandlas till värme när den träffar din hud. Värmen tränger djupare in i kroppen och lindrar smärtan för dig som har värkande muskler och problem med blodcirkulationen. Temperaturen är inte mer än 30-40 °C vilket passar de personer som inte tål att basta i så höga temperaturer men som ändå vill ta del av de hälsofördelar som bastubad kan ge.
Kombibastu
En kombibastu är perfekt för dig som inte kan bestämma dig för vilken typ av bastu du vill ha men söker lite variation. Med ett kombiaggregat kan du ha en ångbastu där det går att stänga av ångfunktionen och på så sätt använda bastun som en torr- eller våtbastu. Det finns även kombinationer med ångbastu och infraröd bastu på marknaden.
Klicka här för att se hela vårt bastusortiment
Färdigbyggd eller platsbyggd bastu?
Att installera en egen bastu hemma behöver varken vara besvärligt eller tidskrävande. När du väl hittat den perfekta placeringen och valt vilken typ av bastu du vill ha är det dags att bestämma dig för om du vill bygga en bastu med lösvirke eller köpa ett färdigt basturum.
Modulpaket:
Idag finns det flera olika paketlösningar på marknaden för både stora och små badrum. Modulpaket är oerhört smidiga att montera eftersom monteringstiden är kortare än om man bygger en bastu med lösvirke. På Badhuset är vi leverantör av Tylö Helos basturum som finns i alla möjliga varianter från små badrumsanpassade modeller till stora exklusiva rum för anläggningar. Det enda du behöver välja till är ett aggregat.
Lösvirke:
Väljer du att bygga en bastu med lösvirke kan du platsbygga den och utforma bastun precis som du vill ha den. Det finns flera olika varianter av glaspartier att välja mellan så att du kan skapa en känsla av rymd i bastun. Med lösvirke kan du även välja mellan flera träslag och glasfärger och skapa din helt egendesignade bastu.
Satsa på bastuinredningen
Skapa en bastuupplevelse utöver det vanliga genom att satsa på doftoljor, trendig belysning och sköna nackkuddar. Avkopplande belysning är ett måste i din bastu för att skapa den rätta känslan. Det vanligaste är den klassiska vägglampan men du kan även välja att ha dold, indirekt belysning som sitter bakom ryggstödet eller under laven för att skapa ett behagligare och avslappnande ljus i bastun. Tänk på att välja belysning som är anpassad efter just ditt bastuutrymme (till exempel IP44, 54, 55, 68). När det kommer till att välja dörrar och färg finns det många valmöjligheter. Varför inte välja en bastudörr i glas framför den klassiska bastudörren i trä för att höja lyxkänslan?