Köpa blandare? Så väljer du rätt

Den enklaste möbeln kan få ett rejält lyft med en snygg tvättställsblandare. Vare sig du renoverar eller vill förnya ditt badrum, så är blandaren i badrummet en viktig detalj för att nå det önskade resultat. Blandarna utvecklas hela tiden till att bli mer hållbara och miljövänliga. En blandare som sparar vatten och energi kan till och med löna sig ekonomiskt på sikt. Nedan har vi sammanställt några tips och råd för att du ska hitta den perfekta blandaren just för dig.

Klicka här för att se sortimentet. 

Som grundregel är det bra att välja en termostatblandare som är tryckbalanserad. Blandaren balanserar då helt enkelt flödet i ledningarna, vilket gör att du inte känner någon temperaturskillnad om du t. ex. använder tvättställskranen samtidigt som du duschar.

Det lönar sig i längden att hålla sig till kända och etablerade varumärken för att säkerställa tillgången till reservdelar och hjälp vid garantiärenden.

Tvättställsblandare

Tänk på att anpassa storleken på blandare till tvättställets storlek. Det vill säga har du ett mindre tvättställ så lämpar sig en mindre blandare. Har du istället ett högt fristående tvättställ passar en högre blandare bättre.

En mjukstängande funktion är att föredra för att vara snäll mot rören.

Vattenfallsblandare ses allt mer på marknaden idag och kan ge ett annat flöde på vattnet och därför är det viktigt att du tänker på att inte ha ett för grunt handfat till den.

Kontrollera att den kran du vill ha är anpassad och godkänd för den svenska marknaden och våra standarder.

Det blir mer och mer vanligt att man köper tvättställsblandare med separat bottenventil. Då kan du fritt välja om du vill ha en traditionell bottenventil med propp eller en pop-up ventil med fjädring i "locket" och även välja den färg som passar bäst till din kran och möbel.

Klicka här för att se våra tvättställsblandare

Badkarsblandare / Duschblandare

När man pratar om väggmonterade blandare pratar man om C/C (kan även skrivas cc). Detta innebär avståndet mellan centrum och centrum för röranslutningen i blandaren för kall- och varmvattnet. Standarden i Sverige är 160 C/C medan Europastandard är 150 C/C. Många tillverkare producerar båda modellerna.

Vid stambyte av lägenheter har det blivit vanligt att man installerar utanpåliggande rör och då blir det oftast 40 C/C. Men istället för att köpa en blandare med 40 C/C, vilket blir mer och mer ovanligt, kan du köpa en 160 C/C blandare och montera denna med ett blandarfäste för utanpåliggande rör.

På marknaden kan vi se fler och fler badkarsblandare med vridbar pip som omkopplare mellan badkarspipen och duschsetet. Detta gör att pipen inte är i vägen när du badar och minimerar risken att slå sig på den.

En blandare med termostat har också skållningsskydd för att minimera risken att bränna sig.

Klicka här för att se våra badkarsblandare

Takdusch

Takduschar blir mer och mer vanliga i badrum. Oftast köper man takdusch och blandare i ett paket, men om du har en befintlig duschblandare kan du även koppla denna till en takdusch. Då är det viktigt att du väljer en takdusch med flexibel anslutning, så den går att koppla underifrån. På de färdiga paketen är anslutningen till takduschen uppåt på blandaren.

Har du lägre takhöjd än standard så är det inte alltid säkert att det passar med en takdusch. Kolla på respektive modell vad de har för totalhöjd.

Välj mellan en mängd olika modeller och färger för att matcha ditt badrum.

Klicka här för att se våra takduschar

Köksblandare

Anpassa kökskranen efter diskhons storlek. Har du en stor diskho kan du med fördel välja en kran med stor räckvidd, alternativt en kran med utdragbar pip.

En kran med hög pip underlättar köksarbetet, som exempel att fylla vatten i stora grytor och diska av spisplåtar etc.

Vid nyinstallation av köksblandare är det numera ett krav att diskmaskinsavstängningen installeras på ovansidan av bänken. Med en diskmaskinsavstängning vid blandaren blir det enkelt, smidigt och lättåtkomligt att stänga av vattnet till diskmaskinen (det är rekommenderat att man gör detta efter varje användning). Har inte den kranen du vill ha diskmaskinsavstängning som tillval finns det möjligheten att köpa en separat avstängning, som är mekanisk eller elektronisk.

En mjukstängande kran är att föredra då den är "snäll" mot rören och inte orsakar onödig påfrestning på rören.

Klicka här för att se våra köksblandare