Toalettbyte? Hitta rätt modell

När man ska renovera, bygga nytt badrum eller bara byta toalett så finns det flera olika valmöjligheter och saker som kan vara bra att tänka på vid val av WC-stol. Man kan välja mellan golvstående toalett, vägghängd med synlig cistern (alltså vattenbehållare) och vägghängd med inbyggd cistern.

Man har på senare år lagt mer fokus på toalettens design och funktion. Detta för att få ett lättstädat badrum, som många gånger är ett önskemål som står högt upp på önskelistan när man planerar sin renovering. Nu finns det exempelvis toaletter med nästintill helt slät ut- och insida utan spolkant i skålen. Detta kallas RimeFree eller Rimless beroende på tillverkare. Det innebär att insidan på skålen saknar spolkant och blir då mycket lättare att städa. Dessa toaletter finns både som golvstående och som vägghängda vilket gör att de passar de flesta badrum.

Det är inte bara lättstädat som är viktigt. Idag är vi mycket mer miljömedvetna än vad vi tidigare har varit. Att spara vatten och energi är för många en självklarhet. Toaletterna som tillverkades på 70-talet hade oftast en spolmängd på 10-12 liter vatten per spolning. Dagens moderna toaletter spolar i snitt mellan 2-6 liter vatten. Det blir ganska stor skillnad i längden. Dock är det bra att ha i åtanke att om man har gamla avloppsrör eller dålig lutning på rören så kan det finnas en risk att det lättare blir stopp i rören när man använder mindre vatten. På en del toaletter kan man justera upp spolmängden, annars kan man ha för vana att med jämna mellanrum spola med helspolning vilket i de flesta fall är 4-6 liter beroende på fabrikat och modell.

Vad du än väljer råder vi dig att välja en toalettstol med ett känt varumärke för att säkerställa tillgången till reservdelar.

Klicka här för att se våra samtliga WC-stolar

Vägghängd WC-stol

En vägghängd toalettstol kan ge ett mer stilrent och modernt intryck i badrummet. En vägghängd stol kan även ge känslan av att badrummet är större och rymligare tack vare att vattencisternen är inbyggd i väggen. En klar fördel är också att en vägghängd stol är lättstädad och underlättar rengöringen av golvet under stolen. Många av de vägghängda modellerna har även en helt slät utsida på skålen vilket gör den ännu mer lättstädat.

Med en vägghängd WC-stol har du även en stor möjlighet att välja en mer designad spolknapp som i både färg och form passar med stilen ni har i det övriga badrummet. Har du till exempel valt kranar till tvättställ och badkar i mässing så kan en spolknapp i samma material vara det som lyfter och håller ihop hela rummets stil.

En väldigt viktig sak att tänka på när du väljer att bygga in vattenbehållaren i väggen är att se till att det görs med godkända, välbeprövade produkter och att du följer anvisningarna vad det gäller fuktspärrar. Väggen bakom och golvet ska vara fuktspärrad och kaklat innan man sätter dit stativet och vattenbehållaren. Det ska också finnas ett ”skvallerhål” i golvnivå där vattnet kan rinna ut på golvet om det skulle bli ett läckage.

Klassisk golvstående toalettstol

Även om vi kan se fler och fler vägghängda toaletter på marknaden så är ändå den klassiska golvstående toaletten den vanligaste i de svenska hemmen. En golvstående toalettstol är billigare i jämförelse med den vägghängda då produkten i sig kostar mindre men den är även enklare för VVS-montören att installera. Toalettstolar finns i olika former och utseende så även här kan du välja en stol som ger ett enhetligt intryck i badrummet. Standardhöjden på sitsen är 42 centimeter men det finns även förhöjda som är 46 centimeter. När du väl hittat en WC-stol som du gillar är det viktigt att du väljer en modell som passar till ditt avlopp:

Inbyggt S-lås (standardmodell)

Denna modell passar till de flesta nyare installationer där det är minst 10 centimeter mellan vägg och avloppsrörets mitt. Det kan även anslutas till gjutjärnsavlopp som är max 16 centimeter i diameter och 7,5 centimeter höga.

Öppet S-lås

Denna typ av golvstående stol används ofta i äldre hus och lägenheter då den kan ansluta till gjutjärnsavlopp i golvet med större diameter.

Universalmodell

Väljer du en universalmodell kan du ansluta stolen till avlopp både i väggen och i golvet. Det kan även anslutas till avlopp som inte sitter rakt bakom stolen eller till avlopp som sitter för nära väggen för standardstol.

Val av WC-lock

Det finns olika typer av WC-lock att välja mellan.

Standardlocket är i tunnare plast och kan separeras för att kunna rengöra extra noggrant. Sedan finns det hårdsitslock som är i ett hårdare material såsom plast eller trä. Du kan välja WC-lock med eller utan Soft-close som är en mjukstängande mekanism som ser till att locket alltid stängs tyst. Det finns i en mängd variationer och utseenden men se till att välja ett lock som är gjort för just din toaletts passform.