Välj rätt belysning för ditt badrum

Belysning i ditt badrum är A och O för att skapa en hemtrevlig känsla men även en bra funktion. Här tipsar vi om vad som är bra att tänka på när du ska välja belysning till ditt badrum.

Ett perfekt upplyst badrum kräver flera olika lampor för olika syften - en god allmänbelysning ger ljus i hela badrummet medan effektbelysning skapar rätt känsla och atmosfär. Du kan även underlätta dina vardagsbestyr genom att placera extra belysning vid speglar och andra arbetsytor i badrummet.

Spotlights skapar en jämn belysning

I badrummet är det bra att tänka på att få en jämn belysning i hela rummet, spotlights i taket eller infällda ljusskenor passar utmärkt till detta då det ger behaglig belysning.

Effektbelysning i ditt badrum

Effektbelysning såsom LED-skena bakom en spegel eller belysning under ett spegelskåp höjer lyxkänslan i badrummet. Du kan även använda spotlights för att framhäva vissa detaljer i badrummet om du exempelvis placerar dem över badkaret, i duschen eller under ett skåp eller hylla. Att sätta extra belysning för att belysa en fondvägg förstärker väggen och lyfter fram denna ännu mer.

Dimmer ger flexibel badrumsbelysning

I badrummet gäller det att hitta en flexibel belysning som passar för olika behov. Tänk på att välja en belysning som är anpassningsbar eftersom att man vill ha så bra belysning som möjligt när man till exempel sminkar eller rakar sig men det är också skönt med ett behagligare och mjukare ljus när du exempelvis tar ett bad och vill slappna av.

Många speglar och spegelskåp har idag integrerad belysning med funktionen att man kan dimmra ljusstyrkan men även skifta mellan varmt och kallt ljus. Att ha belysning som ger ett jämt ljus till ditt ansikte vid spegeln är att rekommendera. Ett tips är att ha belysning på vardera sida om spegeln i ögonhöjd. Det finns ett stort urval av speglar och spegelskåp med infälld sido- eller ovanbelysning.

IP-klass på belysning

I badrum och våtutrymmen som utsätts för direkt vatten och fukt som kan påverka elen i rummet finns speciella regler du bör följa. Varje badrum och våtutrymme delas in i tre olika zoner som vardera märks med en lägst IP-klass (säkerhetsklass) som bör användas inom zonen.

Eftersom det finns olika IP-zoner i badrummet finns det också olika IP-klasser. IP-klasser består av två siffror där den första siffran, ett värde mellan 0-6, informerar om hur tålig lampan är mot beröring, smuts och damm. Värde 6 innebär att den är dammtät medan 0 innebär att den inte har bra skydd. Den andra siffran, ett värde mellan 0-8, informerar om hur tät den är mot fukt och vatten. Värde 8 innebär att den kan vara nedsänkt i vattnet under en längre period medan 0 innebär att den inte har ett bra skydd.

Följande IP-klasser och zoner används inom badrum och våtutrymmen.

Zon 0 IP 67 Den invändiga delen av till exempel ett badkar. Kräver helt vattentät armatur och max 12V.
Zon 1 IP 44 Utrymmet ovanför badkar och duschar, upp till 225 centimeter från golvet.
Zon 2 IP 24 Utrymmet utanför badkar och duschar. 60 centimeter i sidled och 60 centimeter i höjdled från ytterkant av zon 1.
Zon 3 IP 21 Oklassat område.

OBS! En elinstallation i våtutrymme skall ALLTID utföras av en behörig elektriker.